Sorbet wicehrabiowski

Składniki

  • 50 dag owoców (truskawki, poziomki, porzeczki, wiśnie, morwa, czarne jagody)
  • 1 szklanka słodkiego białego wina
  • 1 duży kieliszek alkoholu (wiśniówka, brandy, rum)
  • 20 dag cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

Owoce przebrać, jeśli trzeba – opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek, zasypać cukrem i zalać winem.

Odstawić na pół godziny, a następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Dodać sok z cytryny i al­kohol, dokładnie wymieszać i wlać do płas­kiej foremki.

Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając masę owocową.

Gotowy sorbet najlepiej pokruszyć i utrzeć w mikserze lub potłuc łyżką.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *