Sorbet malinowy

Składniki

  • 30 dag mrożonych lub świeżych malin
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 cytryny
  • bita śmietana

Przygotowanie

Maliny lekko rozmrozić i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryn.

Przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki, przełożyć do miski i zamrażać 2 godziny.

Następnie ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę i ponownie mrozić 2 godziny.

Przed podaniem wstawić na 20 minut do lodówki.

Ubić śmietanę z cukrem.

Nałożyć sorbet do pucharków i ozdobić bitą śmietaną.

Podawać natychmiast.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *