Sorbet czekoladowy

Składniki

  • 3/4 tabliczki drobno pokruszonej gorzkiej czekolady
  • 2 i 1/3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki olejku waniliowego

Przygotowanie

Zagotować w rondlu wodę, wsypać cukier i wymieszać.

Zmniejszyć gaz, dodać kakao i doprowadzić do wrzenia.

Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze przez minutę, mieszając, tak by masa nie miała grudek.

Przelać do miski i dodać czekoladę.

Miskę umieścić w rondlu z wodą i mieszać dotąd, aż masa będzie gładka i gęsta.

Dodać olejek.

Podgrzewać jeszcze 15 minut, następnie ostudzić.

Włożyć na 3 godziny do zamrażarki, na początku często mieszając.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *