Składniki
- 6 cytryn
- 300 g cukru
- sok z 1 cytryny
- cukier
- barwnik spożywczy
- dodatkowo np. ajerkoniak, wódka, posypka, kolorowany cukier
Przygotowanie
Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (dodać wody tak aby uzyskać łącznie 0,6 litra płynu).
Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia.
Wlać do rondla i doprowadź do wrzenia przez ok. 3 minuty.
Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wlać do pojemników na lody i mieszając rozbijać lód 2 do 3 razy podczas 12 godzinnego procesu zamrażania.
Gdy sorbet jest już gotowy, umieścić go w hermetycznym pojemniku i zamrozić.
W międzyczasie oszronić 6 szklanek.
Umieścić cukier i 1-2 krople barwnika spożywczego w pojemniku z wieczkiem i wstrząsnąć.
Przesypać kolorowany cukier na jeden talerz a do drugiego wlać sok z cytryny.
Zanurzyć górny brzeg każdej szklanki w soku cytrynowym.
Obtoczyć w cukrze lekko przyciskając i obracając, tak aby kryształki cukru dobrze się przykleiły.
Pozostawić do wyschnięcia.
Przed podaniem wyjąć lody z zamrażarki i przy użyciu łyżki do lodów wyjąć je z pojemnika.
Umieścić gałki lodów w sześciu oszronionych szklankach.