Sorbet cytrynowy

Składniki

  • 6 cytryn
  • 300 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • cukier
  • barwnik spożywczy
  • dodatkowo np. ajerkoniak, wódka, posypka, kolorowany cukier

Przygotowanie

Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (dodać wody tak aby uzyskać łącznie 0,6  litra płynu).

Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia.

Wlać do rondla i doprowadź do wrzenia przez ok. 3 minuty.

Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Wlać do pojemników na lody i mieszając rozbijać lód  2 do 3 razy podczas 12 godzinnego procesu zamrażania.

Gdy sorbet jest już gotowy, umieścić go w hermetycznym pojemniku i zamrozić.

W międzyczasie oszronić 6 szklanek.

Umieścić cukier i 1-2 krople barwnika spożywczego w pojemniku z wieczkiem i wstrząsnąć.

Przesypać kolorowany cukier na jeden talerz a do drugiego wlać sok z cytryny.

Zanurzyć górny brzeg każdej szklanki w soku cytrynowym.

Obtoczyć w cukrze lekko przyciskając i obracając, tak aby kryształki cukru dobrze się przykleiły.

Pozostawić do wyschnięcia.

Przed podaniem wyjąć lody z zamrażarki i przy użyciu łyżki do lodów wyjąć je z pojemnika.

Umieścić gałki lodów w sześciu oszronionych szklankach.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *