Sorbet arbuzowy

Składniki

  • 1 kg arbuza
  • 30 dag gotowego sorbetu cytrynowego
  • 100 ml wytrawnego szampana
  • 4 plasterki cytryny
  • kostki lodu

Przygotowanie

Z arbuza ociąć cztery cienkie plasterki.

Zawinąć w folię przezroczystą i włożyć dolodówki.

Resztę miąższu arbuza odkroić od skóry i pociąć na niewielką kostkę.

Usunąć pestki.

Miąższ włożyć do wysokiej miski, dodać sorbet cytrynowy i wszystko razem zmiksować na jednolitą gładką masę.

Na koniec wlać szampan.

Powstałą masę przełożyć do szerokiej, metalowej miseczki i wstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny.

W tym czasie, co około 30 minut, należy masę solidnie przemieszać łopatkami miksera.

Gotowy sorbet przełożyć do czterech ochłodzonych pucharków deserowych.

Udekorować plasterkiem cytryny i kawałkiem arbuza.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *