Składniki
- 1 kg arbuza
- 30 dag gotowego sorbetu cytrynowego
- 100 ml wytrawnego szampana
- 4 plasterki cytryny
- kostki lodu
Przygotowanie
Z arbuza ociąć cztery cienkie plasterki.
Zawinąć w folię przezroczystą i włożyć dolodówki.
Resztę miąższu arbuza odkroić od skóry i pociąć na niewielką kostkę.
Usunąć pestki.
Miąższ włożyć do wysokiej miski, dodać sorbet cytrynowy i wszystko razem zmiksować na jednolitą gładką masę.
Na koniec wlać szampan.
Powstałą masę przełożyć do szerokiej, metalowej miseczki i wstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny.
W tym czasie, co około 30 minut, należy masę solidnie przemieszać łopatkami miksera.
Gotowy sorbet przełożyć do czterech ochłodzonych pucharków deserowych.
Udekorować plasterkiem cytryny i kawałkiem arbuza.