Sorbet ananasowy

Składniki

  • 1 ananas
  • 40 g cukru
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 g mrożonych truskawek
  • kilka listków mięty

Przygotowanie

Ananas grubo obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć twarde rdzenie.

Miąższ pokroić w małą kostkę i zmiksować.

Podczas miksowania dolać trochę wody (puree powinno być rzadkie).

Dodać cukier do smaku.

Ananasowe puree przetrzeć przez sito.

Wstawić do zamrażalnika przynajmniej na 3 godziny.

Mniej więcej co 20 minut miksować, aby sorbet nabrał dość gładkiej konsystencji.

Truskawki rozmrozić, zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Porcje sorbetu wykroić łyżką do lodów, po 2 gałki wyłożyć na talerze.

Połać musem truskawkowym.

Ozdobić listkami mięty i kawałkami ananasa.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *