Składniki
- 1 ananas
- 40 g cukru
- 40 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 400 g mrożonych truskawek
- kilka listków mięty
Przygotowanie
Ananas grubo obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć twarde rdzenie.
Miąższ pokroić w małą kostkę i zmiksować.
Podczas miksowania dolać trochę wody (puree powinno być rzadkie).
Dodać cukier do smaku.
Ananasowe puree przetrzeć przez sito.
Wstawić do zamrażalnika przynajmniej na 3 godziny.
Mniej więcej co 20 minut miksować, aby sorbet nabrał dość gładkiej konsystencji.
Truskawki rozmrozić, zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Porcje sorbetu wykroić łyżką do lodów, po 2 gałki wyłożyć na talerze.
Połać musem truskawkowym.
Ozdobić listkami mięty i kawałkami ananasa.