Sezamki

Składniki

  • 40 dag ziaren sezamu
  • 20 dag miodu
  • 10 dag cukru
  • oliwa lub olej

Przygotowanie

W małym rondelku z nierdzewnej stali podgrzewać miód z cukrem, stale mie­szając, drewnianą łyżką, albo umieścić ron- delek w kąpieli wodnej, to jest na większym garnku z gotującą się wodą.

Gdy cukier się rozpuści, dodać ziarno sezamowe i pod­grzewać, stale mieszając, na niewielkim ogniu (w tej części przepisu nie sprawdza się już gotowanie na parze), do chwili, gdy masa nieco się przyrumieni, co zazwyczaj zajmuje około 20-25 minut.

Wylać na na­tłuszczony półmisek lub blaszkę do pie­czenia, rozsmarować jak najcieniej natłusz­czoną szpatułką lub nożem, ostudzić i po­łamać albo pokroić na niewielkie kawałki.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *