Składniki
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 4 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
Nadzienie:
- słoiczek dżemu lub kremu czekoladowego
Przygotowanie
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże z mlekiem.
Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę – ciasto powinno wypłynąć.
Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodając jeszcze trochę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy odchodzi od dłoni.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy tak, by powstało koło, a następnie kroimy na 8-12 trójkątów.
Na trójkąty z ciasta nakładamy dżem lub krem czekoladowy (wedle uznania) i zwijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, by podczas pieczenia nabrały ładnego złocistego koloru. Gotowe posypujemy krem, wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową.
Do nadzienia z kremu czekoladowego można dodać zmielone orzechy włoskie lub laskowe.
Rogaliki można też napełnić masą makową, przygotowaną tak jak do strucli.