Rogaliki drożdżowe z dżemem

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka

Nadzienie:

  • słoiczek dżemu lub kremu czekoladowego

Przygotowanie

W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże z mlekiem.

Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę – ciasto powinno wypłynąć.

Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodając jeszcze trochę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy odchodzi od dłoni.

Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy tak, by powstało koło, a następnie kroimy na 8-12 trójkątów.

Na trójkąty z ciasta nakładamy dżem lub krem czekoladowy (wedle uznania) i zwijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, by podczas pieczenia nabrały ładnego złocistego koloru. Gotowe posypujemy krem, wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową.

Do nadzienia z kremu czekoladowego można dodać zmielone orzechy włoskie lub laskowe.

Rogaliki można też napełnić masą makową, przygotowaną tak jak do strucli.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *