Składniki
- 3 szklanki mąki tortowej
- 4 dag drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/3 kostki (8 dag) masła lub masła roślinnego
- szczypta soli
- mąka do podsypania
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- dobrze wysmażone, domowe powidła ze śliwek lub agrestu
- lukier
Przygotowanie
Do ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, cukier puder, sól i, siejąc przez sito, mąkę. Wyrabiamy przez kilka minut, gdy składniki się połączą, dodajemy roztopiony, letni tłuszcz i jeszcze przez chwilę wyrabiamy (ciasto powinno być jednolite, gładkie i sprężyste). Przykrywamy serwetką, odstawiamy do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte wykładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy niezbyt grube placki, kroimy w zgrabne trójkąty, na każdy nakładamy porcję powideł. Zwinięte w rogaliki układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez 25-30 min. Upieczone mają piękny, złoty kolor. Zsuwamy na stolnicę i, jeszcze ciepłe, smarujemy białym lukrem. Przygotowujemy lukier: szklankę cukru pudru rozcieramy z 2 białkami i łyżeczką soku z cytryny, gdy lukier jest zbyt gęsty, dodajemy jeszcze jedno białko.