Rogale z makiem

Składniki

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 2 margaryny
  • 10 łyżek cukru
  • 8 łyżek mleka
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 1 jajko
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto (jak na kruche) i odstawić na około 1 godzinę.

Następnie rozwałkować na grubość 1.1/2 cm, pociąć w trójkąty.

Na każdy trójkąt nałożyć porcję masy makowej, zwijać rogale.

Jajko rozmieszać z mlekiem, posmarować nim rogaliki i posypać posiekanymi orzechami.

Odstawić jeszcze raz do podrośnięcia.

Piec 15-20 minut na złoty kolor w temp ponad 180°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *