Rembertowskie sójki

Składniki

  • 60 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 25 dag cukru
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • oliwa lub dobry olej do natłuszczenia formy lub półmiska
  • gruby cukier
  • sól

Przygotowanie

Śliwki dokładnie umyć i namoczyć w ciepłej wodzie, tak aby owoce po­zostawały zaledwie przykryte.

Gdy śliwki napęcznieją, przepuścić je przez maszynkę lub zmiksować, ewentualnie drobno posie­kać.

Śliwki wymieszać z cukrem i pod­grzewać, stale mieszając (w razie potrzeby podlewając 1-2 łyżkami wody) do chwili, gdy masa nieco zgęstnieje i stanie się je­dnolita.

Masę śliwkową wymieszać z wiór­kami kokosowymi i wyłożyć na natłusz­czony półmisek lub płaską blaszkę.

Od­stawić do zastygnięcia.

Gdy masa ostygnie, natłuszczonymi rękami formować niewiel­kie kulki i obtaczać je w cukrze.

Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *