Składniki
- 60 dag suszonych śliwek bez pestek
- 25 dag cukru
- 15 dag wiórków kokosowych
- oliwa lub dobry olej do natłuszczenia formy lub półmiska
- gruby cukier
- sól
Przygotowanie
Śliwki dokładnie umyć i namoczyć w ciepłej wodzie, tak aby owoce pozostawały zaledwie przykryte.
Gdy śliwki napęcznieją, przepuścić je przez maszynkę lub zmiksować, ewentualnie drobno posiekać.
Śliwki wymieszać z cukrem i podgrzewać, stale mieszając (w razie potrzeby podlewając 1-2 łyżkami wody) do chwili, gdy masa nieco zgęstnieje i stanie się jednolita.
Masę śliwkową wymieszać z wiórkami kokosowymi i wyłożyć na natłuszczony półmisek lub płaską blaszkę.
Odstawić do zastygnięcia.
Gdy masa ostygnie, natłuszczonymi rękami formować niewielkie kulki i obtaczać je w cukrze.
Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem.