Składniki
- 2 tabliczki białej czekolady
- 10 dag wiórków kokosowych oraz 3 łyżki do obtoczenia
- 1 łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
- 3/4 szklanki śmietanki
- 5 dag margaryny lub masła
Przygotowanie
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki.
Śmietankę wymieszać z wiórkami kokosowymi, odstawić na 15 minut, a następnie podgrzewać, stale mieszając, na niewielkim ogniu około 10 minut – masa nie powinna zawrzeć.
Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i dobrze wymieszać.
Ostudzić do temperatury pokojowej.
Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na krem, wymieszać z masą kokosową, dodając rum.
Z masy formować niewielkie kulki i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Ułożyć na tacy i schłodzić w lodówce (przynajmniej 1-2 godziny).