Rafaelki

Składniki

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 10 dag wiórków kokosowych oraz 3 łyżki do obtoczenia
  • 1 łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
  • 3/4 szklanki śmietanki
  • 5 dag margaryny lub masła

Przygotowanie

Czekoladę pokruszyć na drobne kawał­ki.

Śmietankę wymieszać z wiórkami kokosowymi, odstawić na 15 minut, a następnie podgrzewać, stale mieszając, na niewielkim ogniu około 10 minut – masa nie powinna zawrzeć.

Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i dobrze wy­mieszać.

Ostudzić do temperatury poko­jowej.

Margarynę o temperaturze pokojo­wej utrzeć na krem, wymieszać z masą kokosową, dodając rum.

Z masy formo­wać niewielkie kulki i obtaczać w wiór­kach kokosowych.

Ułożyć na tacy i schłodzić w lodówce (przynajmniej 1-2 godziny).

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *