Składniki
(8 porcji)
- 2 szklanki jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę)
- 1/2 szklanki pokruszonych orzechów laskowych
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ziele angielskie
- kwiat muszkatołowy
- sól
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawy.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem.
Dodać jajko.
Wolno dosypywać mąkę (ciągle mieszając).
Dodać jabłka i orzechy, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 22 cm.
Piec w piekarniku 40-45 minut.
Podawać z gorącym przecierem malinowym.