Pudding jabłkowo-orzechowy

Składniki

(8  porcji)

  • 2  szklanki jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 1/2 szklanki pokruszonych orzechów laskowych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ziele angielskie
  • kwiat muszkatołowy
  • sól

Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawy.

W dużej misce utrzeć masło z cukrem.

Dodać jajko.

Wolno dosypywać mąkę (ciągle mieszając).

Dodać jabłka i orzechy, wymieszać.

Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 22 cm.

Piec w piekarniku 40-45 minut.

Podawać z gorącym przecierem malinowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *