Pudding cytrynowy

Składniki

  • 3 cytryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 butelki białego półsłodkiego wina
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie

Formę budyniową wysmarować olejem i położyć na talerzu dnem do góry, aby olej obciekł.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wymieszać z utartą skórką cytrynową (z połowy umytej cytryny), sokiem cytrynowym i winem.

Ogrzewać powoli w naczyniu nad parą lub w gorącej wodzie, aby masa zgęstniała.

Wtedy dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie (1/3 szklanki) żelatynę.

Masę odstawić, aby się lekko ochłodziła, w tym czasie ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ochłodzoną masą.

Gdy masa zacznie powtórnie gęstnieć, wlać ją do formy budyniowej i ostudzić.

Przed podaniem wyjąć pudding z formy.

Podawać z sokiem owocowym lub sosem waniliowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *