Składniki
- 3 cytryny
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 butelki białego półsłodkiego wina
- 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie
Formę budyniową wysmarować olejem i położyć na talerzu dnem do góry, aby olej obciekł.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wymieszać z utartą skórką cytrynową (z połowy umytej cytryny), sokiem cytrynowym i winem.
Ogrzewać powoli w naczyniu nad parą lub w gorącej wodzie, aby masa zgęstniała.
Wtedy dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie (1/3 szklanki) żelatynę.
Masę odstawić, aby się lekko ochłodziła, w tym czasie ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ochłodzoną masą.
Gdy masa zacznie powtórnie gęstnieć, wlać ją do formy budyniowej i ostudzić.
Przed podaniem wyjąć pudding z formy.
Podawać z sokiem owocowym lub sosem waniliowym.