Składniki
- 10 dag masła
- 15 dag mąki
- 1 szklanka wody
- 1/2 płaskiej łyżki soli
- 1/2 płaskiej łyżki cukru pudru z wanilią
- 4 jajka
Na krem:
- 1 szklanka śmietanki pełnotłustej
- 1 łyżeczka cukru pudru z wanilią
Przygotowanie
Zagotować w garnku szklankę wody z masłem, solą i cukrem. Przygasić ogień, wsypać od razu całą ilość mąki i natychmiast rozcierać drewnianą łyżką, tak aby masa stała się zupełnie gładka i nie lepiła się do brzegów naczynia. Zestawić z ognia, jeszcze minutę ucierać, następnie wbić pierwsze całe jajko i energicznie ucierać, aby dobrze połączyło się z ciastem (od tego zależy jakość ptysiów). Dodawać kolejno pozostałe 3 jajka, uważając aby przed wybiciem następnego poprzednie jajko zostało dobrze wtarte w masę. Po dodaniu wszystkich jajek jeszcze chwilę ucierać.
Blachę do pieczenia wysmarować masłem i posypać mąką, kłaść łyżeczką (lub wyciskać z tuby) w sporych odstępach porcje ciasta wielkości małego jajka. Piekarnik nagrzewać w ciągu 15 minut, tak aby osiągnął temperaturę nieco niższą niż przy pieczeniu ciasta drożdżowego (około 150°C). Piec ptysie przez pierwsze 15 minut nie otwierając drzwi piekarnika, następnie sprawdzić i dopiekać przez dalsze 10 minut. Ogień wygasić, otworzyć piekarnik i pozostawić tak przez 5 minut, następnie ptysie wyjąć i ostudzić. Ubić śmietankę, dodając cukier z wanilią.
Z ptysiów ściąć ?czapeczki”, wyjąć ostrożnie ze środka włókienka ciasta, nałożyć śmietankę czubato, przykryć lekko ?czapeczką”, posypać cukrem pudrem.
Dobrze mieć w domu zapas upieczonych ptysiów; doskonale przechowują się w suchym miejscu w papierowej torbie. Można je napełniać nie tylko śmietanką i kremami z owoców, ale także pikantnymi farszami (jak do naleśników) i podawać po rozgrzaniu w piekarniku. Stanowi elegancką i bardzo smaczną zakąskę.