Składniki
- 1 litr mleka
- 1 laska wanilii
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki mąki
Przygotowanie
Białka z 3 łyżkami cukru ubić na sztywną pianę.
W dużym garnku trzymać na ogniu równomiernie gotującą się wodę i łyżką maczaną w wodzie nabierać po troszku piany i wkładać do wrzątku.
Uważać, aby nie było za dużo klusek w garnku, ponieważ mają tendencję do sklejania się.
Gdy kluski wypłyną na wierzch, odwrócić je i gotować z drugiej strony.
Kluski pojedynczo wyjmować z wody i odcedzić na sicie.
Przygotowanie sosu waniliowego: mleko gotować razem z cukrem i laską wanilii, dodać do niego, mieszając, mąkę rozprowadzoną z wodą, wszystko wlać do żółtek, ponownie postawić na ogniu i stale mieszać, aż masa zgęstnieje.
Nie wolno jej jednak gotować, ponieważ żółtka mogą się ściąć.
Gdy sos jest gotowy, wyjąć laskę wanilii.
Kluski włożyć do szklanej salaterki i oblać ciepłym sosem waniliowym.
Potem wstawić do lodówki i podawać dobrze schłodzone.