Ptasie mleko

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 1 laska wanilii
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki mąki

Przygotowanie

Białka z 3 łyżkami cukru ubić na sztywną pianę.

W dużym garnku trzymać na ogniu równomiernie gotującą się wodę i łyżką maczaną w wodzie nabierać po troszku piany i wkładać do wrzątku.

Uważać, aby nie było za dużo klusek w garnku, ponieważ mają tendencję do sklejania się.

Gdy kluski wypłyną na wierzch, odwrócić je i gotować z drugiej strony.

Kluski pojedynczo wyjmować z wody i odcedzić na sicie.

Przygotowanie sosu waniliowego: mleko gotować razem z cukrem i laską wanilii, dodać do niego, mieszając, mąkę rozprowadzoną z wodą, wszystko wlać do żółtek, ponownie postawić na ogniu i stale mieszać, aż masa zgęstnieje.

Nie wolno jej jednak gotować, ponieważ żółtka mogą się ściąć.

Gdy sos jest gotowy, wyjąć laskę wanilii.

Kluski włożyć do szklanej salaterki i oblać ciepłym sosem waniliowym.

Potem wstawić do lodówki i podawać dobrze schłodzone.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *