Polska chałwa

Składniki

  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 12 1/2 dag (pół kostki) margaryny lub masła
  • duża garść posiekanych orzechów (włoskie, arachidowe)
  • 2 szklanki źródlanej wody
  • aromat waniliowy, migdałowy, pomarańczowy, rumowy albo arakowy

Przygotowanie

Cukier z wodą gotować w rondelku z nie­rdzewnej stali około 20 minut – powi­nien powstać syrop o konsystencji śmie­tanki.

W rondelku rozgrzać tłuszcz, wrzucić przesianą kaszę manną i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, drewnianą łyżką (można podłożyć płytkę ochronna) do chwili, gdy kasza wchłonie cały tłuszcz i nabierze złotego koloru.

Do kaszy wlać syrop cukrowy oraz aromat i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa.

Masę przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania i wstawić do letniego piekarnika na 15-20 minut.

Następnie ugnieść w sala­terce i przybrać orzechami.

Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na go­dzinę.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *