Składniki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 12 1/2 dag (pół kostki) margaryny lub masła
- duża garść posiekanych orzechów (włoskie, arachidowe)
- 2 szklanki źródlanej wody
- aromat waniliowy, migdałowy, pomarańczowy, rumowy albo arakowy
Przygotowanie
Cukier z wodą gotować w rondelku z nierdzewnej stali około 20 minut – powinien powstać syrop o konsystencji śmietanki.
W rondelku rozgrzać tłuszcz, wrzucić przesianą kaszę manną i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, drewnianą łyżką (można podłożyć płytkę ochronna) do chwili, gdy kasza wchłonie cały tłuszcz i nabierze złotego koloru.
Do kaszy wlać syrop cukrowy oraz aromat i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa.
Masę przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania i wstawić do letniego piekarnika na 15-20 minut.
Następnie ugnieść w salaterce i przybrać orzechami.
Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.