Placuszki cynamonowe

Składniki

  • 4-5 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany 18-proc.
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • sól

Przygotowanie

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z 2 łyżeczkami cukru na puszysty krem. Mieszamy ze śmietaną.

Do masy żółtkowej przesiewamy mąkę i cynamon. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy.

Z białek i pozostałego cukru ubijamy sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta i kładziemy na patelni, formując niewielkie placuszki. Smażymy na średnim ogniu, aż zrumienią się z obu stron.

Placuszki posypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło od razu po usmażeniu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *