Składniki
- 4-5 jajek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany 18-proc.
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
- sól
Przygotowanie
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z 2 łyżeczkami cukru na puszysty krem. Mieszamy ze śmietaną.
Do masy żółtkowej przesiewamy mąkę i cynamon. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
Z białek i pozostałego cukru ubijamy sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta i kładziemy na patelni, formując niewielkie placuszki. Smażymy na średnim ogniu, aż zrumienią się z obu stron.
Placuszki posypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło od razu po usmażeniu.