Placuszki bananowe

Składniki

  • 5 bananów
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki śmietany 12 % lub 18%
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Banany obrać i rozgnieść.

Wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia.

Wbić jajka i mieszając powoli wlać śmietanę.

Dodać sok z cytryny, cukier, banany i rodzynki.

Dobrze wymieszać.

Nabierać łyżką i kłaść porcje ciasta na rozgrzanej patelni i smażyć z obu stron na rumiano.

Usmażone placuszki posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *