Składniki
- 500 g malin
- 250 ml kwaśnej śmietany (18%)
- 2 łyżki cukru
- sól
- 1 łyżka oleju
Ciasto:
- 350 g mąki
- 1 jajko
- 125 g wody
Przygotowanie
Mąkę wsypać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, w które wbić jajko i nasypać szczyptę soli. Mieszać odwrotną stroną widelca, stopniowo dolewając wodę. Potem wyłożyć całą masę na stolnicę i wyrobić ciasto – powinno być dosyć miękkie i elastyczne.
Rozwałkować ciasto bardzo cienko i wycinać kółeczka kieliszkiem do wódki (średnica maksymalnie 3,5 cm). Na każde kółko kłaść 1-2 maliny posypać maleńką szczyptą cukru (jak będzie za dużo to popękają) i zakleić.
Pierogi wrzucać na leciutko osolony wrzątek z łyżką oleju i gotować do wypłynięcia.
Po starannym i bardzo ostrożnym odcedzeniu, każdy pieróg udekorować kleksikiem śmietany (wystarczy dotknąć upaćkaną w śmietanie łyżką). Podawać w skromnej ilości – po 8-12 sztuk na porcję.