Pierożki z malinami

Składniki

  • 500 g malin
  • 250 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 125 g wody

Przygotowanie

Mąkę wsypać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, w które wbić jajko i nasypać szczyptę soli. Mieszać odwrotną stroną widelca, stopniowo dolewając wodę. Potem wyłożyć całą masę na stolnicę i wyrobić ciasto – powinno być dosyć miękkie i elastyczne.

Rozwałkować ciasto bardzo cienko i wycinać kółeczka kieliszkiem do wódki (średnica maksymalnie 3,5 cm). Na każde kółko kłaść 1-2 maliny posypać maleńką szczyptą cukru (jak będzie za dużo to popękają) i zakleić.

Pierogi wrzucać na leciutko osolony wrzątek z łyżką oleju i gotować do wypłynięcia.

Po starannym i bardzo ostrożnym odcedzeniu, każdy pieróg udekorować kleksikiem śmietany (wystarczy dotknąć upaćkaną w śmietanie łyżką). Podawać w skromnej ilości – po 8-12 sztuk na porcję.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *