Pierniczki

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 500-700 g mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • utarta skórka z cytryny

Przygotowanie

Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem.

Dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową.

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.

Dodać do masy maślanej i szybko wymieszać, aż składniki się połączą.

Włożyć ciasto do lodówki na godzinę.

Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki grubości 3 mm.

Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie.

Wstawić do piekarnika o temperaturze 180°C, piec 15 minut, aż się zrumienią.

Ostudzić i dekorować lukrem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *