Składniki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 500-700 g mąki
- 2 jaja
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- utarta skórka z cytryny
Przygotowanie
Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem.
Dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Dodać do masy maślanej i szybko wymieszać, aż składniki się połączą.
Włożyć ciasto do lodówki na godzinę.
Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki grubości 3 mm.
Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie.
Wstawić do piekarnika o temperaturze 180°C, piec 15 minut, aż się zrumienią.
Ostudzić i dekorować lukrem.