Składniki
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100g czekolady
- rodzynki
Przygotowanie
Na początek utrzeć masło z cukrem.
Następnie dodać mąkę, sól i jajko, całość dokładnie wymieszać.
Czekoladę pokroić w małą kosteczkę, rodzynki wyparzyć we wrzątku.
Przygotowane bakalie, wrzucić do ciasta i wymieszać, rozprowadzając równomiernie po całym cieście.
Następnie formować spłaszczone kulki, o średnicy do 5 cm.
Ciastka w trakcie pieczenia zwiększą objętość, dlatego porozkładać na blaszce wysmarowanej tłuszczem, z odstępami.
Piec około 20 minut, w temperaturze 200°C.