Pieguski

Składniki

  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100g czekolady
  • rodzynki

Przygotowanie

Na początek utrzeć masło z cukrem.

Następnie dodać mąkę, sól i jajko, całość dokładnie wymieszać.

Czekoladę pokroić w małą kosteczkę, rodzynki wyparzyć we wrzątku.

Przygotowane bakalie, wrzucić do ciasta i wymieszać, rozprowadzając równomiernie po całym cieście.

Następnie formować spłaszczone kulki, o średnicy do 5 cm.

Ciastka w trakcie pieczenia zwiększą objętość, dlatego porozkładać na blaszce wysmarowanej tłuszczem, z odstępami.

Piec około 20 minut, w temperaturze 200°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *