Pączki z ziemniaków

Składniki

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 kostki margaryny
  • 15 dag drożdży
  • mała śmietana
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kg mąki
  • 1,5 łyżki octu lub spirytusu
  • marmolada
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Ugotowane i ostudzone ziemniaki razem z margaryną i drożdżami przepuszczamy przez maszynkę.

Masę ziemniaczaną łączymy ze śmietaną, jajkami, cukrem, mąką, octem (lub spirytusem) i wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od ręki i miski.

Ciasto dzielimy na małe porcje i nadziewamy marmoladą. Odkładamy do wyrośnięcia i smażymy w gorącym tłuszczu. Gdy pączki lekko ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *