Pączki z różą

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • torebka drożdży instant
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 10 dag cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/4 l mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • cytryna
  • 10 dag masła
  • sól
  • słoik konfitur z płatków róży
  • 1/2 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie

Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami i szczyptą soli. Dodać letnie mleko oraz żółtka i jajko utarte z cukrem.

Wanilię i skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, dodać do ciasta. Wlać sok wyciśnięty z cytryny i 2 łyżki spirytusu. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki. Wlać roztopione i ostudzone masło, ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.

Gdy ciasto podwoi objętość, nabierać łyżką porcje (po ok. 5 dag) i natłuszczonymi palcami formować małe krążki. Na środku każdego położyć łyżeczkę nadzienia i zlepić ciasto, robiąc kulki. Ułożyć zlepioną stroną do dołu na oproszonej mąką stolnicy, zacho-wując odstępy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pączki wkładać partiami do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiano. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *