Składniki
- 1/2 kg mąki
- torebka drożdży instant
- 2 żółtka
- jajko
- 10 dag cukru
- 1/2 laski wanilii
- 1/4 l mleka
- 2 łyżki spirytusu
- cytryna
- 10 dag masła
- sól
- słoik konfitur z płatków róży
- 1/2 kg smalcu do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie
Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami i szczyptą soli. Dodać letnie mleko oraz żółtka i jajko utarte z cukrem.
Wanilię i skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, dodać do ciasta. Wlać sok wyciśnięty z cytryny i 2 łyżki spirytusu. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki. Wlać roztopione i ostudzone masło, ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto podwoi objętość, nabierać łyżką porcje (po ok. 5 dag) i natłuszczonymi palcami formować małe krążki. Na środku każdego położyć łyżeczkę nadzienia i zlepić ciasto, robiąc kulki. Ułożyć zlepioną stroną do dołu na oproszonej mąką stolnicy, zacho-wując odstępy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pączki wkładać partiami do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiano. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.