Pączki dla alergików

Składniki

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru
  • 150 ml wody
  • 2 dag suszonych drożdży (albo 4 dag świeżych)
  • 30 ml bezzapachowego oleju, np. z pestek winogron, albo 2,5 dag masła roślinnego
  • sól

Ponadto:

  • cukier puder
  • dżem
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Składniki na ciasto mieszamy (świeże drożdże najpierw rozprowadzamy w wodzie), wyrabiamy, dodając szczyptę soli, i odstawiamy na godzinę.

Formujemy nieduże kule (10 sztuk) i układamy na oproszonej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy do wyrośnięcia.

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy olej, smażymy pączki, aż będą równomiernie przyrumienione. Ostudzone nadziewamy dżemem (za pomocą rękawa do wyciskania kremów) i posypujemy cukrem pudrem.

Pączki możemy przekroić i posmarować dżemem albo polać lukrem z cukru pudru utartego z wodą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *