Owocowe knedle drożdżowe

Składniki

Na knedle:

  • 10 g drożdży
  • 200 g pszennej mąki
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 mała puszka brzoskwiń
  • 1/8 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • sól

Na masło orzechowe:

  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • masło do wysmarowania naczynia do parowania

Przygotowanie

Mąkę wymieszać w misce z płatkami owsianymi i lekko posolić, na środku zrobić wgłębienie.

Wybić 1 jajko.

Żółtko utrzeć z całym drugim jajkiem i cukrem.

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże.

Wymieszać z jajkami i wlać we wgłębienie mąki.

Dodając wiórki masła, wyrobić ciasto na gładko i postawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieść je jeszcze raz.

Podzielić na 4 części i rozpłaszczyć dłonią.

Na środku każdej części położyć odsączoną z zalewy połówkę brzoskwini i uformować 4 knedle, które raz jeszcze zostawić pod przykryciem na kwadrans do wyrośnięcia.

Knedle włożyć do wysmarowanego masłem naczynia do parowania.

Paro­wać je pod przykryciem 15-20 minut.

Sporządzić masło orzechowe: stopić masło i spienić je krótko razem z cukrem i mielonymi orzechami laskowymi.

Polać nim knedle.

Od razu podawać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *