Oponki serowe

Składniki

  • 1/2 kg białego sera
  • 3 jajka
  • 1/2 kg mąki
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Ser zemleć i połączyć z resztą składników.

Zagnieść ciasto.

Rozwałkować na grubość pół centymetra i wykrawać od szklanki koła, a w środku od małego kieliszka (może być nakrętka z syropu) wykrawać otwór.

Rozgrzać olej w garnku i na gorący wrzucać oponki.

Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.

Można posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *