Składniki
- 22 dag mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 dag drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- 2 szczypty soli
Przygotowanie
Drożdże rozmieszać z łyżką podgrzanej wody i dodać do podgrzanego mleka.
Jajka ubić trzepaczką sprężynową z cukrem, dodać do drożdży, po czym wsypywać stopniowo mąkę z solą, ciągle mieszając.
Ciasto odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzać dobrze olej, a ciasto przełożyć do szprycy używanej do ozdabiania tortów.
Wyciskać prosto na patelnię podwójnie albo potrójnie skręcone obwarzanki.
Smażyć po 1 minucie z każdej strony.
Wyjmować drewnianą łopatką na bibułkę lub ligninę i jeszcze gorące – posypywać cukrem pudrem.
Podawać do kawy lub kwasu cytrynowego.