Obwarzanki

Składniki

  • 22 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 dag drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 2 szczypty soli

Przygotowanie

Drożdże rozmieszać z łyżką podgrzanej wody i dodać do podgrzanego mleka.

Jajka ubić trzepaczką sprężynową z cukrem, dodać do drożdży, po czym wsypywać stopniowo mąkę z solą, ciągle mieszając.

Ciasto odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Na patelni rozgrzać dobrze olej, a ciasto przełożyć do szprycy używanej do ozdabiania tortów.

Wyciskać prosto na patelnię podwójnie albo potrójnie skręcone obwarzanki.

Smażyć po 1 minucie z każdej strony.

Wyjmować drewnianą łopatką na bibułkę lub ligninę i jeszcze gorące – posypywać cukrem pudrem.

Podawać do kawy lub kwasu cytrynowego.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *