Naleśniki z sosem karmelowym

Składniki

  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/4 l mleka
  • 1 szczypta cukru
  • 60 g topionego masła do smażenia
  • 1 puszka (425 ml) fig
  • cukier puder

Na sos karmelowy:

  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 125 g cukru

Przygotowanie

Mleko ubić z jajkami i szczyptą cukru, potem dodawać po trochę mąki, ciągle mieszając, aż powstanie płynne ciasto. Zostawić je na około 30 minut do napęcznienia.

W tym czasie przygotować sos karmelowy: podgrzać połowę śmietanki (ale nie gotować), jednocześnie na teflonowej patelni cukier upalić na karmel na średnim ogniu. Kiedy cukier zbrązowieje, dodawać do niego powoli ciepłą śmietankę, potem zdjąć patelnię z ognia. Sos musi trochę wystygnąć, po czym domieszać do niego resztę śmietanki.

Na smażenie każdego z naleśników stopić na patelni po 10 g topionego masła, po czym wlać odrobinę ciasta i przechylać patelnię na boki tak, aby ciasto równomiernie pokryło jej dno.

Na średnim ogniu smażyć naleśnik na jasnożółty kolor, potem go odwrócić i w ten sam sposób usmażyć drugą stronę.

Kiedy usmażymy wszystkie naleśniki, połówkę każdego z nich posmarować sosem karmelowym, położyć po dwie figi i przykryć drugą połową. Brzegi naleśników posypać cukrem pudrem i podawać je na ciepło. Resztę sosu karmelowego podać oddzielnie.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *