Składniki
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 1/4 l mleka
- 1 szczypta cukru
- 60 g topionego masła do smażenia
- 1 puszka (425 ml) fig
- cukier puder
Na sos karmelowy:
- 200 g słodkiej śmietanki
- 125 g cukru
Przygotowanie
Mleko ubić z jajkami i szczyptą cukru, potem dodawać po trochę mąki, ciągle mieszając, aż powstanie płynne ciasto. Zostawić je na około 30 minut do napęcznienia.
W tym czasie przygotować sos karmelowy: podgrzać połowę śmietanki (ale nie gotować), jednocześnie na teflonowej patelni cukier upalić na karmel na średnim ogniu. Kiedy cukier zbrązowieje, dodawać do niego powoli ciepłą śmietankę, potem zdjąć patelnię z ognia. Sos musi trochę wystygnąć, po czym domieszać do niego resztę śmietanki.
Na smażenie każdego z naleśników stopić na patelni po 10 g topionego masła, po czym wlać odrobinę ciasta i przechylać patelnię na boki tak, aby ciasto równomiernie pokryło jej dno.
Na średnim ogniu smażyć naleśnik na jasnożółty kolor, potem go odwrócić i w ten sam sposób usmażyć drugą stronę.
Kiedy usmażymy wszystkie naleśniki, połówkę każdego z nich posmarować sosem karmelowym, położyć po dwie figi i przykryć drugą połową. Brzegi naleśników posypać cukrem pudrem i podawać je na ciepło. Resztę sosu karmelowego podać oddzielnie.