Naleśniki z rabarbarem i bezami

Składniki

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 350 ml mleka
  • 30 g stopionego masła
  • 170 g mąki
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • olej lub masło do smażenia

Nadzienie:

  • 400 g rabarbaru
  • 2 białka jajek
  • 60 g (lub więcej, wedle upodobania) cukru kryształu
  • 15 g cukru pudru

Przygotowanie

Łodygi rabarbaru myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Jeśli nie są młode, obieramy je. Kroimy na kawałki wielkości około 2 cm, wkładamy do garnka i posypujemy cukrem kryształem. Podgrzewamy na małym ogniu 4-5 minut i często mieszamy, aż cukier zacznie się topić, pozostając wciąż w postaci kryształków. Odstawiamy do wystygnięcia.

Robimy ciasto naleśnikowe i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Smażymy 8 cienkich naleśników na patelni beztłuszczowej pokrytej masłem lub olejem. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim na talerzu i odstawiamy.

Zapalamy grill piekarnika.

Na każdy naleśnik kładziemy grubą warstwę rabarbaru, pozostawiając wolne brzegi. Następnie delikatnie zwijamyje w rulon. Umieszczamy naleśniki na płycie, którą wkładamy do piekarnika.

Ubijamy białka jajek na pianę. Gdy piana zaczyna rosnąć, posypujemy ją kilkoma łyżeczkami cukru pudru. Ubijamy do momentu, aż masa zesztywnieje. Wkładamy do szprycy i wyciskamy warstwę masy (w kształcie bezy) wzdłuż każdego naleśnika. Jeśli nie mamy szprycy, możemy posłużyć się łyżką wazową.

Wkładamy danie na 2-3 minuty pod grill piekarnika. Podajemy, gdy piana zaczyna się rumienić.

Dla 4 osób.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *