Składniki
Ciasto:
- 2 jajka
- 350 ml mleka
- 30 g stopionego masła
- 150 g mąki
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki drobnoziarnistej soli
- olej lub masło do smażenia
Krem cytrynowy:
- 100 ml soku ze świeżej cytryny
- drobno starta skórka z 2 cytryn
- 2 całe jajka i 2 żółtka
- 2 duże białka jajek
- 6o g masła
- 100 g cukru
- 15 g cukru pudru, a także cukier puder do posypywania gotowych naleśników
- 1 łyżeczka mączki kukurydzianej rozpuszczonej w 1 łyżeczce wody
Przygotowanie
Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, jednak dopiero w ostatniej chwili należy zmieszać białka z kremem, a naleśniki wstawić do piekarnika.
Najpierw robimy krem cytrynowy: do małego garnka wsypujemy cukier, dodajemy sok i skórkę z dwóch cytryn oraz masło pokrojone w małe kostki.
Lekko podgotowujemy, aż masło całkowicie się stopi, następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Ubijamy całe jajka i żółtka, dodajemy mączkę kukurydzianą i przelewamy całość do garnka. Stawiamy na małym ogniu i, ubijając trzepaczką, podgotowujemy 3-4 minuty, aby krem zgęstniał. Odstawiamy do wystygnięcia.
Robimy ciasto naleśnikowe i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Smażymy 4 naleśniki o średnicy około 20 cm na patelni beztłuszczowej pokrytej masłem lub olejem. Gotowe naleśniki kładziemy kolejno jeden na drugim na talerzu i odstawiamy.
Ubijamy białka jajek na bardzo sztywną masę, którą następnie posypujemy cukrem pudrem. 2-3 łyżeczki piany szybko mieszamy z kremem cytrynowym, następnie dodajemy resztę piany, ostrożnie podnosząc ją z dna.
Podgrzewamy piekarnik do 200°C. Na połowie każdego naleśnika kładziemy 2-3 łyżeczki kremu i przykrywamy drugą połową.
Układamy naleśniki na płycie beztłuszczowej i wstawiamy na 6-8 minut do piekarnika, aby krem spęczniał niczym suflet. Gotowe naleśniki posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy.
Dla 4 osób.