Naleśniki z pianką cytrynową

Składniki

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 350 ml mleka
  • 30 g stopionego masła
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki drobnoziarnistej soli
  • olej lub masło do smażenia

Krem cytrynowy:

  • 100 ml soku ze świeżej cytryny
  • drobno starta skórka z 2 cytryn
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • 2 duże białka jajek
  • 6o g masła
  • 100 g cukru
  • 15 g cukru pudru, a także cukier puder do posypywania gotowych naleśników
  • 1 łyżeczka mączki kukurydzianej rozpuszczonej w 1 łyżeczce wody

Przygotowanie

Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, jednak dopiero w ostatniej chwili należy zmieszać białka z kremem, a naleśniki wstawić do piekarnika.

Najpierw robimy krem cytrynowy: do małego garnka wsypujemy cukier, dodajemy sok i skórkę z dwóch cytryn oraz masło pokrojone w małe kostki.

Lekko podgotowujemy, aż masło całkowicie się stopi, następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Ubijamy całe jajka i żółtka, dodajemy mączkę kukurydzianą i przelewamy całość do garnka. Stawiamy na małym ogniu i, ubijając trzepaczką, podgotowujemy 3-4 minuty, aby krem zgęstniał. Odstawiamy do wystygnięcia.

Robimy ciasto naleśnikowe i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Smażymy 4 naleśniki o średnicy około 20 cm na patelni beztłuszczowej pokrytej masłem lub olejem. Gotowe naleśniki kładziemy kolejno jeden na drugim na talerzu i odstawiamy.

Ubijamy białka jajek na bardzo sztywną masę, którą następnie posypujemy cukrem pudrem. 2-3 łyżeczki piany szybko mieszamy z kremem cytrynowym, następnie dodajemy resztę piany, ostrożnie podnosząc ją z dna.

Podgrzewamy piekarnik do 200°C. Na połowie każdego naleśnika kładziemy 2-3 łyżeczki kremu i przykrywamy drugą połową.

Układamy naleśniki na płycie beztłuszczowej i wstawiamy na 6-8 minut do piekarnika, aby krem spęczniał niczym suflet. Gotowe naleśniki posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy.

Dla 4 osób.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *