Naleśniki z kurkami

Składniki

Ciasto:

  • 2 całe jajka oraz 1 białko
  • 150 ml mleka
  • 25 g stopionego masła
  • 120 g mąki gryczanej
  • 150 ml wody
  • 1/4 łyżeczki drobnoziarnistej soli
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 400 g kurek
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • 4 łyżki świeżej creme fraiche
  • 1 łyżka oleju kukurydzianego lub słonecznikowego
  • sól
  • zmielony pieprz

Przygotowanie

Kurki uczynią z tych małych naleśników wyrafinowaną przekąskę. Gdy nie mamy kurek, możemy przyrządzić naleśniki z pieczarkami.

Wsypujemy mąkę do naczynia i rozrabiamy ciasto z mąki gryczanej bez dodawania białka. Odstawiamy na 1 godzinę.

Odcinamy brudne końcówki nóżek grzybów, następnie pod bieżącą wodą starannie płuczemy każdy grzyb z osobna. Obieramy i drobno kroimy szalotkę.

Ubijamy białko na sztywną masę, dosypujemy szczyptę soli i ostrożnie dodajemy do ciasta. Smażymy 4 naleśniki o średnicy około 15 cm na małej patelni beztłuszczowej pokrytej olejem. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na czas smażenia grzybów.

Smażymy kurki z masłem na mocnym ogniu na dużej patelni. Odlewamy powstały sok i znów wstawiamy na ogień, dodając szalotkę. Smażymy do momentu, aż grzyby wyschną i zarumienią się. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz, dobrze mieszamy.

Układamy naleśniki na talerzach przybranych kilkoma liśćmi sałaty, na wierzchu kładziemy kurki. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Dla 4 osób.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *