Składniki
Ciasto:
- 2 całe jajka oraz 1 białko
- 150 ml mleka
- 25 g stopionego masła
- 120 g mąki gryczanej
- 150 ml wody
- 1/4 łyżeczki drobnoziarnistej soli
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 400 g kurek
- 1 szalotka
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- 4 łyżki świeżej creme fraiche
- 1 łyżka oleju kukurydzianego lub słonecznikowego
- sól
- zmielony pieprz
Przygotowanie
Kurki uczynią z tych małych naleśników wyrafinowaną przekąskę. Gdy nie mamy kurek, możemy przyrządzić naleśniki z pieczarkami.
Wsypujemy mąkę do naczynia i rozrabiamy ciasto z mąki gryczanej bez dodawania białka. Odstawiamy na 1 godzinę.
Odcinamy brudne końcówki nóżek grzybów, następnie pod bieżącą wodą starannie płuczemy każdy grzyb z osobna. Obieramy i drobno kroimy szalotkę.
Ubijamy białko na sztywną masę, dosypujemy szczyptę soli i ostrożnie dodajemy do ciasta. Smażymy 4 naleśniki o średnicy około 15 cm na małej patelni beztłuszczowej pokrytej olejem. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na czas smażenia grzybów.
Smażymy kurki z masłem na mocnym ogniu na dużej patelni. Odlewamy powstały sok i znów wstawiamy na ogień, dodając szalotkę. Smażymy do momentu, aż grzyby wyschną i zarumienią się. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz, dobrze mieszamy.
Układamy naleśniki na talerzach przybranych kilkoma liśćmi sałaty, na wierzchu kładziemy kurki. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Dla 4 osób.