Naleśniki biszkoptowe

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 6 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • tłuszcz
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól

Przygotowanie

Mleko rozprowadzić ze szklanką letniej wody.

Dokładnie wymieszać z przesianą mąką.

Posolić i odstawić na około 1 godzinę.

Dodać roztrzepane żółtka, skórkę z cytryny, cukier puder i stopione, przestudzone masło.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając tak by ciasto nie straciło puszystości.

Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu naleśniki o grubości około 8 mm.

Najlepiej podawać na ciepło z serkiem homogenizowanym i plasterkami banana.

Złożony na pół można udekorować bitą śmietaną i sosem czekoladowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *