Składniki
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 6 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- tłuszcz
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól
Przygotowanie
Mleko rozprowadzić ze szklanką letniej wody.
Dokładnie wymieszać z przesianą mąką.
Posolić i odstawić na około 1 godzinę.
Dodać roztrzepane żółtka, skórkę z cytryny, cukier puder i stopione, przestudzone masło.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając tak by ciasto nie straciło puszystości.
Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu naleśniki o grubości około 8 mm.
Najlepiej podawać na ciepło z serkiem homogenizowanym i plasterkami banana.
Złożony na pół można udekorować bitą śmietaną i sosem czekoladowym.