Nadziewane gruszki

Składniki

  • 4 średniej wielkości gruszki
  • sok z cytryny

Na nadzienie:

  • 20 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 175 g jogurtu
  • 69 g płatków owsianych
  • 30 g cukru
  • cukier waniliowy
  • cynamon

Przygotowanie

Gruszki (powinny być możliwie jak najbardziej dojrzałe) umyć i wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne, a potem wyskrobać większość miąższu małą łyżeczką, który bardzo drobno pokroić albo rozgnieść.

Wydrążone gruszki i ich miąższ skropić natychmiast sokiem z cytryny, aby nie sczerniały.

Sporządzić nadzienie: utrzeć na gładko jogurt z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą cynamonu.

Potem domieszać rozdrobniony miąższ gruszek, płatki owsiane i posiekane orzechy.

Masę przełożyć do maszynki do dekorowania tortów z otworem w kształcie gwiazdy i napełnić nią połówki gruszek.

Dla dekoracji można położyć na każdą połówkę gruszki po jednym orzechu laskowym.

Na ten deser nadają się też gruszki konserwowe albo z puszki.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *