Mus z poziomek i malin

Składniki

  • 25 dag poziomek
  • 10 dag malin
  • 1,5 dag żelatyny
  • 4 białka
  • 1 szklanka bitej śmietany
  • cukier

Przygotowanie

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać, aby się rozpuściła.

Owoce przebrać, umyć, usunąć szypułki i zmiksować, lub przetrzeć przez gęste sito.

Dodać cukier wg smaku i wymieszać.

Ubić pianę z białek i stale ubijając (najlepiej w chłodnym miejscu) dodawać przecier z owoców.

Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę.

Gotowy mus przełożyć do szklanych kompotierek.

Zostawić do zastygnięcia.

Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, owocami lub kawałkami melona.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *