Mus z kiwi

Składniki

  • 8 dużych dojrzałych owoców kiwi
  • 1/3 szklanki cukru
  • po 3/4 szklanki wody i białego wytrawnego wina
  • surowe białko

Przygotowanie

Owoce umyć, obrać, pokroić i zmiksować. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, gotować bez przykrycia 3-5 minut, wystudzić, wymieszać z przecierem z kiwi i winem.

Dodać lekko ubite białko i ubijać rózgą, aż utworzą się pęcherzyki. Przelać do miski, przykryć i wstawić do zamrażalnika.

Po godzinie, gdy mus zacznie się ścinać, wyjąć go i jeszcze raz ubić rózgą lub mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Ponownie wstawić do zamrażalnika, by się mocno schłodził, ale nie zamroził.

Podawać w pucharkach udekorowanych plasterkami kiwi.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *