Składniki
- 2 szklanki jasnego musu jabłkowego (z papierówek lub antonówek)
- 1 szklanka soku jabłkowego (może być z kartonika)
- 1 szklanka białego, deserowego wina
- 400 ml naturalnego jogurtu
- galaretka o smaku cytrynowym
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- cukier waniliowy
- smażone wiśnie z konfitur
- świeże listki melisy
Przygotowanie
Sok z jabłek, wino i cukier mocno podgrzać, nie dopuszczając, by się zagotowały.
Zestawić z ognia, posypać galaretkę i wymieszać, aż całkowicie się rozpuści.
Galaretkę wylać na płaski talerz i odstawić do zastygnięcia.
Wychłodzoną, twardą galaretkę pokroić w drobną kostkę, połączyć z musem, rozłożyć w pucharkach.
Jogurt lekko ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, polać deser, na wierzchu ułożyć odsączone z konfitur wiśnie, całość przybrać listkiem świeżej melisy.
Oddzielnie można podać małe biszkopciki.
Chyba wypróbuję ten przepis, bo aż ślinka cieknie 🙂