Mus jabłkowy

Składniki

  • 2 szklanki jasnego musu jabłkowego (z papierówek lub antonówek)
  • 1 szklanka soku jabłkowego (może być z kartonika)
  • 1 szklanka białego, deserowego wina
  • 400 ml naturalnego jogurtu
  • galaretka o smaku cytrynowym
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • smażone wiśnie z konfitur
  • świeże listki melisy

Przygotowanie

Sok z jabłek, wino i cukier mocno podgrzać, nie do­puszczając, by się zagotowały.

Zestawić z ognia, posypać galaretkę i wymieszać, aż całkowicie się rozpuści.

Galaretkę wylać na płaski talerz i odstawić do za­stygnięcia.

Wychłodzoną, twardą galaretkę pokroić w drobną kost­kę, połączyć z musem, rozłożyć w pucharkach.

Jogurt lekko ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, polać deser, na wierzchu ułożyć odsączone z kon­fitur wiśnie, całość przybrać listkiem świeżej melisy.

Oddzielnie można podać małe biszkopciki.

 

1 Comment

  1. Ania

    Chyba wypróbuję ten przepis, bo aż ślinka cieknie 🙂

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *