Składniki
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 puszka (825 g) ćwiartek śliwek
- 1/2 l słodkiej śmietanki
- 175 g cukru
- 4 żółtka
- 1/2 l mleka
- 9 płatków żelatyny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie
Ubić na sztywno śmietankę i wstawić do lodówki.
Żelatynę moczyć około 5 minut w zimnej wodzie i na koniec dobrze ją odcisnąć.
Cukier wymieszać ze sproszkowanym cynamonem.
Dodać do żółtek i utrzeć masę na pianę.
Mleko zagotować z esencją waniliową (jeszcze lepiej ze świeżym miąższem wanilii), zmniejszyć płomień, mieszając, dodawać porcjami masę jajeczną, a na koniec dodać i rozpuścić żelatynę.
Garnek zdjąć z ognia, wstawić do drugiego z lodowatą wodą i mieszać.
Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodać do niej bitą śmietanę i wstawić na godzinę do lodówki.
Gdy mus będzie już zimny, wycinać z niego za pomocą 2 łyżek kulki.
Układać porcjami na talerzykach deserowych, obkładając ćwiartkami śliwek.