Mus cynamonowy ze śliwkami

Składniki

  • 3 łyżeczki mielonego cyna­monu
  • 1 puszka (825 g) ćwiartek śliwek
  • 1/2 l słodkiej śmietanki
  • 175 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1/2 l mleka
  • 9 płatków żelatyny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie

Ubić na sztywno śmietan­kę i wstawić do lodówki.

Żelatynę moczyć około 5 minut w zimnej wodzie i na koniec dobrze ją odcisnąć.

Cukier wymieszać ze sproszkowanym cynamonem.

Dodać do żółtek i utrzeć masę na pianę.

Mleko zagotować z esen­cją waniliową (jeszcze lepiej ze świeżym miąższem wanilii), zmniejszyć płomień, mieszając, dodawać porcjami masę jajeczną, a na koniec dodać i rozpuścić żelatynę.

Garnek zdjąć z ognia, wstawić do drugiego z lodowatą wodą i mieszać.

Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodać do niej bitą śmietanę i wstawić na godzinę do lodówki.

Gdy mus będzie już zimny, wycinać z niego za pomocą 2 łyżek kulki.

Układać porcjami na talerzykach deserowych, obkładając ćwiartkami śliwek.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *