Składniki
- puszka ananasów w plastrach
- 2 kopiaste łyżeczki mielonej żelatyny
- rodzynki
- rum
- bita śmietana
- wiórki z gorzkiej czekolady
Przygotowanie
W niewielkiej ilości zimnej wody spulchnić żelatynę, gdy napęcznieje, rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku i mieszać, aż znikną wszelkie grudki.
Ananasy wraz z syropem z zalewy zmiksować, gdy mus będzie jednolity, dodać rozpuszczoną żelatynę, całość miksować przez 30 sekund, by składniki dobrze się połączyły.
Od razu przelać do dużej salaterki i wstawić do lodówki (nawet na kilka godzin).
Po wychłodzeniu mus nie powinien być zbyt ścisły.
Przed podaniem porcje musu rozłożyć w pucharkach, posypać rodzynkami,pokropić rumem, przybrać bitą śmietaną i posypać czekoladowymi wiórkami.