Mus ananasowy

Składniki

  • puszka ananasów w plastrach
  • 2 kopiaste łyżeczki mielonej żelatyny
  • rodzynki
  • rum
  • bita śmietana
  • wiórki z gorzkiej czekolady

Przygotowanie

W niewielkiej ilości zimnej wody spulchnić żelatynę, gdy napęcznieje, rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku i mieszać, aż znikną wszelkie grudki.

Ananasy wraz z syropem z zalewy zmiksować, gdy mus będzie jednolity, dodać rozpuszczoną żelatynę, całość miksować przez 30 sekund, by składniki dobrze się połączy­ły.

Od razu przelać do dużej salaterki i wstawić do lodówki (nawet na kilka godzin).

Po wychłodzeniu mus nie powinien być zbyt ścisły.

Przed podaniem porcje musu rozłożyć w pucharkach, posypać rodzynkami,pokropić rumem, przybrać bitą śmietaną i posypać czekoladowymi wiórkami.

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *