Muffinki z kremem

Składniki

(na 8 sztuk)

  • 10 dag płatków owsianych
  • 350 ml maślanki
  • 20 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 dag rodzynków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej

Na krem:

  • 100 ml soku jabłkowego
  • 10 dag suszonych moreli
  • 25 dag serka twarogowego
  • 3 dag orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

Płatki owsiane namoczyć w maślance.

Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem, cynamonem i rodzynkami.

Dodać maślankę z płatkami, jajko i 5 łyżek oleju.

Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Foremki wysmarować olejem i napełnić masą do 2/3 wysokości.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 30 minut.

Morele pokroić i namoczyć w soku jabłkowym.

Orzechy podsmażyć na rozgrzanym oleju i osuszone drobno pokroić.

Morele zmiksować z sokiem jabłkowym.

Wszystkie składniki wymieszać z serkiem i miodem.

Wystudzone babeczki przekroić w pół i napełnić przygotowaną masą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *