Składniki
(na 8 sztuk)
- 10 dag płatków owsianych
- 350 ml maślanki
- 20 dag mąki
- 15 dag cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 dag rodzynków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej
Na krem:
- 100 ml soku jabłkowego
- 10 dag suszonych moreli
- 25 dag serka twarogowego
- 3 dag orzechów laskowych
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie
Płatki owsiane namoczyć w maślance.
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem, cynamonem i rodzynkami.
Dodać maślankę z płatkami, jajko i 5 łyżek oleju.
Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Foremki wysmarować olejem i napełnić masą do 2/3 wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 30 minut.
Morele pokroić i namoczyć w soku jabłkowym.
Orzechy podsmażyć na rozgrzanym oleju i osuszone drobno pokroić.
Morele zmiksować z sokiem jabłkowym.
Wszystkie składniki wymieszać z serkiem i miodem.
Wystudzone babeczki przekroić w pół i napełnić przygotowaną masą.