Morele w sosie z wina

Składniki

  • 50 dag moreli
  • 1 pełna łyżka cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki wina białego
  • 4 łyżeczki cukru kryształu

Przygotowanie

1 szklankę wody zagotować z 1 łyżką cukru, morele oczyścić, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i stopniowo obgotować w wodzie z cukrem, gotowe owoce rozłożyć w salaterkach. Żółtka utrzeć z 4 łyżeczkami cukru. Pół szklanki syropu, pozostałego po obgotowaniu owoców, połączyć z winem i zagotować. Gorącym sparzyć utarte żółtka, następnie żółtka ubijać trzepaczką na parze, aż masa zgęstnieje. Owoce polać sosem i zostawić do wystudzenia.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *