Marszałki

Składniki

  • 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy lub 4 łyżki przesianego kakao
  • 1-2 łyżki rumu albo brandy albo kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego
  • 20-25 dag wiórków kokosowych
  • garść pokruszonych płatków kokosowych lub grubo posiekanych orzechów arachidowych
  • sól

Przygotowanie

Mleko w puszkach wstawić do wysokie­go garnka, zalać wodą tak, aby puszki pozostawały przykryte, i gotować na ma­łym ogniu 2-3 godziny.

W razie potrzeby należy uzupełniać wodę.

Ostudzić.

Otwo­rzyć puszki i wymieszać mleczną masę z kawą, wiórkami, rumem oraz szczyptą soli.

Wyrobić na jednolitą masę.

Formować niewielkie kulki i obtaczać w drobno po­kruszonych płatkach śniadaniowych.

Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *