Składniki
- 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 2 łyżki rozpuszczalnej kawy lub 4 łyżki przesianego kakao
- 1-2 łyżki rumu albo brandy albo kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego
- 20-25 dag wiórków kokosowych
- garść pokruszonych płatków kokosowych lub grubo posiekanych orzechów arachidowych
- sól
Przygotowanie
Mleko w puszkach wstawić do wysokiego garnka, zalać wodą tak, aby puszki pozostawały przykryte, i gotować na małym ogniu 2-3 godziny.
W razie potrzeby należy uzupełniać wodę.
Ostudzić.
Otworzyć puszki i wymieszać mleczną masę z kawą, wiórkami, rumem oraz szczyptą soli.
Wyrobić na jednolitą masę.
Formować niewielkie kulki i obtaczać w drobno pokruszonych płatkach śniadaniowych.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.