Lody z bananami w czekoladzie

Składniki

  • 4 banany
  • 4 porcje lodów śmietankowych
  • kieliszek aromatycznego rumu
  • 2 łyżki cukru
  • kopiasta łyżeczka dobrego gatunkowo, ciemnego kakao
  • 1/2 tabliczki (5 dag) twardej, gorzkiej czekolady
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie

Zagotowujemy 1/2 szklanki wody z cukrem i rumem, na wrzątek wrzucamy pokrojone w skośne plastry banany, trzymamy na ogniu minutę (w żadnym wypadku dłużej!), odstawiamy do lekkiego przechłodzenia.

Wyjęte łyżką cedzakową ciepłe plasterki bananów rozkładamy w równych ilościach na płaskich, wychłodzonych w lodówce, talerzykach, a do syropu, w którym banany się gotowały, dodajemy pokruszoną czekoladę, kakao, kawę i, cały czas mieszając, podgrzewamy, aż składniki się połączą i powstanie gęsty, aromatyczny, o aksamitnej konsystencji sos. Przed podaniem deseru, na talerzykach z zimnymi bananami kładziemy porcje lodów i zalewamy sosem. Podajemy bez innych dodatków.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *