Składniki
- 4 banany
- 4 porcje lodów śmietankowych
- kieliszek aromatycznego rumu
- 2 łyżki cukru
- kopiasta łyżeczka dobrego gatunkowo, ciemnego kakao
- 1/2 tabliczki (5 dag) twardej, gorzkiej czekolady
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie
Zagotowujemy 1/2 szklanki wody z cukrem i rumem, na wrzątek wrzucamy pokrojone w skośne plastry banany, trzymamy na ogniu minutę (w żadnym wypadku dłużej!), odstawiamy do lekkiego przechłodzenia.
Wyjęte łyżką cedzakową ciepłe plasterki bananów rozkładamy w równych ilościach na płaskich, wychłodzonych w lodówce, talerzykach, a do syropu, w którym banany się gotowały, dodajemy pokruszoną czekoladę, kakao, kawę i, cały czas mieszając, podgrzewamy, aż składniki się połączą i powstanie gęsty, aromatyczny, o aksamitnej konsystencji sos. Przed podaniem deseru, na talerzykach z zimnymi bananami kładziemy porcje lodów i zalewamy sosem. Podajemy bez innych dodatków.