Składniki
- 50 dag truskawek
- 1 szklanka śmietany kremówki
- sok z 2 cytryn
- 20 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
Przygotowanie
1 szklankę wody zagotować z cukrem stale mieszając.
Ostudzić.
Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki.
Przetrzeć przez sito lub zmiksować z ostudzonym syropem, dodając sok z cytryn.
Masę truskawkową przelać do płaskiej foremki, przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy.
Kiedy masa truskawkowa zacznie zamarzać, należy ją pokruszyć widelcem, a następnie dokładnie wymieszać z bitą śmietaną.
Ponownie przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając.