Lody wiosenne

Składniki

  • 50 dag truskawek
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • sok z 2 cytryn
  • 20 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy

Przygotowanie

1 szklankę wody zagotować z cukrem stale mieszając.

Ostudzić.

Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki.

Prze­trzeć przez sito lub zmiksować z ostudzo­nym syropem, dodając sok z cytryn.

Masę truskawkową przelać do płaskiej foremki, przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania do­dając cukier waniliowy.

Kiedy masa trus­kawkowa zacznie zamarzać, należy ją po­kruszyć widelcem, a następnie dokładnie wymieszać z bitą śmietaną.

Ponownie przy­kryć folią aluminiową i wstawić do za­mrażalnika na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *