Lody po toruńsku

Składniki

  • 2 1/2 tabliczki czekolady (najlepiej deserowej)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka przyprawy do pierników w proszku
  • cukier waniliowy
  • sól
  • ewentualnie owoce z kompotu (wiśnie, brzoskwinie, morele)

Przygotowanie

Dwie tabliczki czekolady połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić, naj­lepiej w kąpieli wodnej, czyli umieszczając rondelek na większym garnku z gotującą się wodą.

Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce (można tarkę uprzednio lekko natłuś­cić – starte wiórki nie będą się do niej przyklejać).

Żółtka utrzeć na krem z cuk­rem pudrem, cukrem waniliowym, przy­prawą do pierników oraz szczyptą soli.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pia­nę.

Do kremu żółtkowego dodać stopioną czekoladę i dobrze wymieszać, najlepiej ubijając na parze.

Następnie ostudzić do temperatury pokojowej i delikatnie połą­czyć z bitą śmietanką oraz wiórkami cze­koladowymi.

Przełożyć do foremki wyło­żonej folią aluminiową, przykryć jeszcze folią i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Dobrze jest w tym czasie kilkakrotnie lody zamieszać.

Takie lody doskonale smakują z dodatkiem owo­ców z kompotu lub z puszki, a ich smak podkreśli bita śmietana.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *