Składniki
- 2 1/2 tabliczki czekolady (najlepiej deserowej)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżka przyprawy do pierników w proszku
- cukier waniliowy
- sól
- ewentualnie owoce z kompotu (wiśnie, brzoskwinie, morele)
Przygotowanie
Dwie tabliczki czekolady połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej, czyli umieszczając rondelek na większym garnku z gotującą się wodą.
Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce (można tarkę uprzednio lekko natłuścić – starte wiórki nie będą się do niej przyklejać).
Żółtka utrzeć na krem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, przyprawą do pierników oraz szczyptą soli.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę.
Do kremu żółtkowego dodać stopioną czekoladę i dobrze wymieszać, najlepiej ubijając na parze.
Następnie ostudzić do temperatury pokojowej i delikatnie połączyć z bitą śmietanką oraz wiórkami czekoladowymi.
Przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową, przykryć jeszcze folią i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Dobrze jest w tym czasie kilkakrotnie lody zamieszać.
Takie lody doskonale smakują z dodatkiem owoców z kompotu lub z puszki, a ich smak podkreśli bita śmietana.