Składniki
- 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 10 dag cukru
- 1 laska wanilii
Przygotowanie
Żółtka utrzeć na parze z cukrem.
Zagotować śmietankę z mlekiem i rozciętą wanilią.
Gorącym mlekiem zalać masę jajeczną, ubijać aż masa zgęstnieje (masę można też podgrzewać na małym ogniu, ale nie można dopuścić do zagotowania).
Naczynie włożyć do zimnej wody i ubijać, aż masa oziębi się.
Na koniec wlać zimny napar z kawy i wymieszać.
Zagęszczoną masę, przełożyć do metalowej miski i wstawić na około 3 godziny do zamrażalnika.
Mniej więcej co pół godziny wyjmować i miksować.
Lody najlepiej przygotowywać w specjalnej maszynce do lodów, są wówczas bardziej puszyste i gładkie.