Lody kawowe

Składniki

  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie

Żółtka utrzeć na parze z cukrem.

Zagotować śmietankę z mlekiem i rozciętą wanilią.

Gorącym mlekiem zalać masę jajeczną, ubijać aż masa zgęstnieje (masę można też podgrzewać na małym ogniu, ale nie można dopuścić do zagotowania).

Naczynie włożyć do zimnej wody i ubijać, aż masa oziębi się.

Na koniec wlać zimny napar z kawy i wymieszać.

Zagęszczoną masę, przełożyć do metalowej miski i wstawić na około 3 godziny do zamrażalnika.

Mniej więcej co pół godziny wyjmować i miksować.

Lody najlepiej przygotowywać w specjalnej maszynce do lodów, są wówczas bardziej puszyste i gładkie.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *