Składniki
- 3 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- 50 dag owoców (truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, morele, brzoskwinie, jeżyny, czarne jagody itp.)
- garść wiórków kokosowych
- sól
Przygotowanie
Żółtka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na krem (najlepiej ubijać na parze, to jest umieszczając miskę z żółtkami na garnku z gotującą się wodą), następnie ostudzić i dalej ubijać, dodając po łyżce jogurt. Owoce przebrać, opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Przetrzeć przez sito i delikatnie połączyć z masą żółtkowo-jogurtową.
Otrzymany krem przełożyć do maszynki do lodów lub do sporej miski lub rondelka z nierdzewnej stali i – w tym wypadku – przykryć folią spożywczą.
Wstawić do zamrażalnika na noc. Jeśli nie dysponujemy maszynką, dobrze jest tężejące lody co jakiś czas energicznie zamieszać.