Lody jogurtowe

Składniki

  • 3 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 50 dag owoców (truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, morele, brzoskwinie, jeżyny, czarne jagody itp.)
  • garść wiórków kokosowych
  • sól

Przygotowanie

Żółtka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na krem (najlepiej ubijać na parze, to jest umieszczając miskę z żółtkami na garnku z gotującą się wodą), następnie ostudzić i dalej ubijać, dodając po łyżce jogurt. Owoce przebrać, opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Przetrzeć przez sito i delikatnie połączyć z masą żółtkowo-jogurtową.

Otrzymany krem przełożyć do maszynki do lodów lub do sporej miski lub rondelka z nierdzewnej stali i – w tym wypadku – przykryć folią spożywczą.

Wstawić do zamrażalnika na noc. Jeśli nie dysponujemy maszynką, dobrze jest tężejące lody co jakiś czas energicznie zamieszać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *