Lody herbaciane

Składniki

  • 2 szklanki pełnego mleka
  • 1 szklanka śmietany kremowej
  • 2 płaskie łyżki dobrej gatunkowo, aromatycznej, suchej herbaty
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 mała laska wanilii
  • 4 jajka
  • utarta czekolada

Przygotowanie

Wanilię podzielić na cząstki, dodać do mleka, zagotować i wrzącym zalać listki herbaty.

Naczynie przykryć i odstawić na 10 minut do zaparzenia.

Po tym czasie odcedzić przez gęste sito.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel, połączyć z przechłodzoną, mleczną herbatą, lejąc bardzo powoli i cały czas ubijając.

Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i nadal ubijać aż masa zgęstnieje.

Przełożyć do większego naczynia i odstawić w chłodne miejsce.

Śmietanę ubić na puch.

Oddzielnie ubić białka z cukrem pudrem.

Do masy mleczno-jajecznej dodać ubitą śmietanę i białka.

Składniki delikatnie i dokładnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką).

Przełożyć do formy lub salaterki i wstawić do zamrażalnika.

Lody najlepiej smakują następnego dnia.

Przygotowane porcje oprószyć utartą czekoladą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *