Składniki
- 2 szklanki pełnego mleka
- 1 szklanka śmietany kremowej
- 2 płaskie łyżki dobrej gatunkowo, aromatycznej, suchej herbaty
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 mała laska wanilii
- 4 jajka
- utarta czekolada
Przygotowanie
Wanilię podzielić na cząstki, dodać do mleka, zagotować i wrzącym zalać listki herbaty.
Naczynie przykryć i odstawić na 10 minut do zaparzenia.
Po tym czasie odcedzić przez gęste sito.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel, połączyć z przechłodzoną, mleczną herbatą, lejąc bardzo powoli i cały czas ubijając.
Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i nadal ubijać aż masa zgęstnieje.
Przełożyć do większego naczynia i odstawić w chłodne miejsce.
Śmietanę ubić na puch.
Oddzielnie ubić białka z cukrem pudrem.
Do masy mleczno-jajecznej dodać ubitą śmietanę i białka.
Składniki delikatnie i dokładnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką).
Przełożyć do formy lub salaterki i wstawić do zamrażalnika.
Lody najlepiej smakują następnego dnia.
Przygotowane porcje oprószyć utartą czekoladą.