Lody czekoladowo-wiśniowe

Składniki

  • 3 szklanki śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki wody
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 120 g stopionej, półsłodkiej czekolady
  • 1 1/2 szklanki wiśni bez pestek

Przygotowanie

W garnku z podwójnym dnem spasteryzować śmietanę. Mąkę wymieszać z wodą i dodać do śmietany. Ubić żółtka z cukrem. Powoli dodać do śmietany razem z olejkiem waniliowym i czekoladą. Gotować, cały czas mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Odstawić z ognia. Wystudzić. Schłodzić. Zamrozić zgodnie z instrukcją maszyny do lodów. Dodać wiśnie na 5 minut przed ukończeniem mieszania lodów. Zamrozić.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *