Lody cytrynowe

Składniki

  • 3 cytryny
  • 450 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru pudru
  • 1/2 szczypty soli

Przygotowanie

Skórkę z jednej cytryny zetrzeć na drobnej tarce.

Wycisnąć sok ze wszystskich trzech cytryn i wymieszać z cukrem pudrem.

Powoli dodawać śmietanę i sól.

Kiedy masa zgęstnieje, włożyć ją do płytkiego naczynia i zamrażać, aż się ustali na zewnątrz, a w środku będzie jeszcze musem.

Zamieszać widelcem i zamrozić znowu.

Tę operację powtórzyć kilka razy, aż całość będzie jednolicie zmrożona i odpowiednio gęsta.

Nałożyć do pucharków i posypać startą skórką cytryny.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *